Missä vaiheessa oma yritys kannattaa perustaa? - FREE! Talent

Kun alat harjoittamaan liiketoimintaa, on tarpeellista miettiä milloin oma yritys kannattaa perustaa. Oman yrityksen perustamista ei kuitenkaan kannata kiirehtiä turhaan, sillä helpompiakin vaihtoehtoja asiakkaiden laskuttamiseen on olemassa. Oma yritys tulee ajankohtaiseksi vasta kun liiketoiminta kasvaa huomattavasti. Milloin siis oma yritys kannattaa perustaa? Tässä artikkelissa tarkastellaan miten voit laskuttaa asiakkaita ennen toiminimen perustamista ja missä vaiheessa kannattaa perustaa oma toiminimi.

Käytä laskutuspalveluja ennen omaa yritystä

Yritystoiminnan alussa ei useinkaan tiedä miten liiketoiminta lähtee käyntiin ja kuinka paljon asiakkaita tulee saamaan. Alussa tärkeintä on käyttää kaikki energia asiakkaiden hankintaan ja liiketoiminnan kasvattamiseen. Sen sijaan, että käytät paljon aikaa siihen, että perehdyt miten oma yritys kannattaa perustaa, keskity markkinoimaan palveluasi esimerkiksi FREE! Talentin kautta. Etenkin jos yrityksesi aloituskustannukset ovat pienet, toiminimen sijaan voit laskuttaa ensimmäisiä asiakkaita käyttäen laskutuspalvelua, kuten FREE! Kevytyrittäjyys.

Laskutuspalvelut ovat hyödyllisiä silloin kun laskutat pieniä summia muutamia kertoja vuodessa. Niiden etuna on se, että yrittäjän ei tarvitse itse huolehtia kirjanpidosta, arvonlisäverojen tilittämisestä tai vakuutuksista. Laskutuspalvelu hoitaa nämä puolestasi. Pitkällä tähtäimellä edulisempiakin vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa. Toisessa artikkelissa kerromme kuinka paljon yrittäjälle jää käteen eri yritysmuotoja käyttäen. Katsotaan kuitenkin miksi laskutuspalveluita käyttämällä saatat pitkässä juoksussa menettää yli 20% laskutettavasta summasta.

Miksi oma yritys kannattaa pitkällä tähtäimellä?

Mikäli yritystoimintasi vuotuinen liikevaihto on tuhansissa euroissa, voi olla korkea aika siirtyä laskuttamaan asiakkaita muun kuin laskutuspalvelun kautta. Tähän on kaksi merkittävää syytä.

Yksi merkittävä syy siihen miksi laskutuspalveluita ei kannata käyttää on se, että voit joutua maksamaan arvonlisäveroa aivan turhaan. Lähes kaikista tuotteista ja palveluista joutuu maksamaan valtiolle arvonlisäveroa (lisää tietoa verottajalta). Yrittäjällä on velvollisuus lisätä tämä vero palveluidensa hintaan ja tilittää tämä valtiolle. Valtio on kuitenkin armollinen pienyrittäjiä kohtaan ja on asettanut arvonlisäverolle huojennuksen (lisää täällä). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos yrityksen liikevaihto on alle 10 000€/v, maksetut arvonlisäverot saa valtiolta takaisin. Parhaimmillaan tämä siis tarkoittaa lähes kahta tuhatta euroa. Jos käytät laskutuspalvelua, et voi hyötyä tästä edusta, sillä liikevaihtosi lasketaan laskutuspalvelun liikevaihdoksi.

Toinen syy miksi laskutuspalveluita ei kannata käyttää on se, että et hyödy ostoksista tehtävistä vähennyksistä. Jos teet ostoksia oman yrityksen kautta, voit vähentää tuotteen arvonlisävero-osuuden verotuksessa. Yksinkertaistetusti tämä tarkoittaa sitä, että maksat ostoksistasi 24% vähemmän. Laskutuspalveluja käyttäessä et voi vähentää läheskään kaikkia ostoksia, sillä ostokset menisivät laskutuspalvelun kirjanpitoon. Toisin sanottuna, jos ostaisit kannettavan tietokoneen ja se kirjattaisiin laskutuspalvelun kirjanpitoon, tietokoneen omistaja olisi laskutuspalvelu, et sinä. Toistaiseksi laskutuspalvelut ovat olleet epäselkeitä siinä mitä ostoksia saa vähentää ja mitä ei, mutta käytännössä lista tulee todennäköisesti rajoittumaan edullisiin kulutustuotteisiin, kuten pesuaineisiin, nauloihin ja ruokatarvikkeisiin.

Paras vaihtoehto laskutuspalveluille

Mikäli liiketoimintasi on pientä (alle 10 000€), paras vaihtoehto asiakkaiden laskuttamiseen on FREE! Yrittäjyys. FREE! Yritäjänä saat oman Y-tunnuksen, josta ei tarvitse maksaa mitään. Lisäksi he hoitavat kirjanpidon ja verotuksen puolestasi. Heidän kautta laskujen lähettämien asiakkaille on käsittääkseni myös yhtä helppoa kuin laskutuspalveluiden kautta. Kaikesta tästä he veloittavat samaiset 4% kuin laskutuspalvelut.

Se miksi suosin FREE! Yrittäjyyttä, on se, että heidän kautta yrittäjä pystyy hyötymään alv-huojennuksesta (katso yllä) ja ostokset ovat verovähennyskelpoisia. Käytännössä tämä tarkoittaa monien tuhansien eurojen säästöä silloin kun liiketoiminta on yli n. 10 000€ vuodessa. Jo silloin kun liikevaihto on 1000€/v, säästö on merkittävä (n. 200€).

Aikaisemmin OP-kevytyrittäjyyden kääntöpuoli oli se, että sinut luokitellaan saman tien yrittäjäksi, jolloin saatoit menettää työttömyystuen yms. Kuitenkin vuoden 2018 alusta lähtien tämäkin huolenaihe on turha, sillä valtio helpotti yrittäjäksi ryhtymistä antamalla työttömille 4kk yrittäjyysvapauden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vasta 4kk jälkeen yrityksen perustamisesta TE-toimisto tarkastelee, onko yrittäminen päätoimista vai sivutoimista. Mikäli toiminta on sivutoimista, et edelleenkään menetä tukia. Sama käytäntö pätee myös laskutuspalvelun käyttäjille, joten siinä mielessä on aivan sama, kumpaa laskutustapaa käytät.

Toiminimi kannattaa perustaa liikevaihdon kasvaessa

Yrittäjän päätehtävä on tehdä mahdollisimman hyvin se, mitä osaa. Tämän takia yritystoimintaa aloittaessa ei kannata käyttää energiaa toiminimen perustamiseen, kirjanpidon opettelemiseen tai sopivan kirjanpitäjän löytämiseen. Etenkin jos laskutussummasi ovat pieniä, kuittien kanssa tappeleminen ei maksa vaivaa. Keskity sen sijaan aluksi markkinoimaan palveluitasi esimerkiksi FREE! Talentissa ja sosiaalisen median kautta, kuten esimerkiksi Facebookin.

Kun liikevaihtosi alkaa olemaan yli 10 000€/v, voit alkaa laskeskelemaan, onko toiminimen perustaminen ajankohtaista. Ota yhteyttä muutamaan tilitoimistoon ja kysele kuinka paljon vuotuinen kirjanpitosi maksaisi heidän kautta. Kirjanpidon kustannukset riippuvat kuittien määrästä, mutta hyvin pienistäkin kuittimääristä saatetaan veloittaa 40-60€/kk. Selvitä myös paljon netissä toimivat kirjanpitotyökalut, kuten Netvisor, maksaisi yrityksellesi.  Siirtyminen omaan toiminimeen kannattaa todennäköisesti tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun liikevaihto on yli 15 000€/v, sillä tässä vaiheessa oman toiminimen pyörittäminen voi tuoda jo satojen eurojen säästöt vuositasolla.

Rekisteröidy palveluun