Miten työllistän itseni sivutoimisena yrittäjänä? - FREE! Talent

Houkutteleeko sivutoiminen yrittäjyys, mutta aloittaminen tuntuu vaikealta? Tässä artikkelissa haluamme antaa vinkkejä sivutoimisen yrittäjyyden aloittamiseen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Sivutoimisen yrittämisen kohdalla on kulahtaneessa sananlaskussa yllättävän paljon totuutta; hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Pitkäjänteinen työllistyminen sivutoimisesti vaatii jopa enemmän suunnittelua kuin päätoiminen yrittäjyys. Aikaa on käytettävissä vain rajallisesti, joten asiakkaita pitäisi saada juuri sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Jos on liian vähän asiakkaita, homma ei kannata. Jos taas asiakkaita on liikaa, niin päätoimen asioita ei saa hyvin hoidettua.

Samoin rajallisella aikaresurssilla pitäisi saada hoidettua myös yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat kuten asiakashankita, laskutus ja verot. Siksi kannattaakin harkita Kevytyrittäjyyspalvelun käyttöä ja totta kai FREE! Talentin hyödyntämistä asiakashankinnassa.

Oli syysi sivutoimiseen yrittäjyyteen sitten lisäansio, itsensä kehittäminen tai ensimmäinen askel kohti päätoimista yrittäjyyttä, niin suunnittelussa on tärkeää aina muistaa mikä olikaan se päätoimi: työ, opiskelu vai lapsikatraan kaitseminen.

Lähde rohkeasti liikkeelle

Lähditpä yrittämiseen pakon sanelemana juttuna tai innosta puhkuen, on kaikkein tärkeintä valita ala, josta on kiinnostunut ja jossa kokee olevansa hyvä. Näin tekeminen sujuu kevyemmin ja hankalina hetkinä, joita kyllä tulee, et luovuta niin helposti. Aloittaessa ei tarvitse olla täydellinen huippuosaaja, opit kyllä paremmaksi työssäsi, kun lähdet rohkeasti tekemään ja kehität osaamistasi jokaisen uuden tehtävän myötä. Kokeileminen ja erehtyminen ja korjausliike on pienempi paha, kuin jättää yritystoiminta haaveen tasolle.

Pohdi ajankäyttöäsi

ajankäyttöSivutoimisen yrittäjyyden kulmakivi on muistaa rajallinen ajankäyttömahdollisuus. Mieti, paljonko viikkotasolla sinulla on aikaa käytettäväksi yritystoimintaasi ja muista, että yrityksen paperitöiden hoitaminen ja muut sivujuonteet, kuten markkinointi ja oman osaamisen ja verkoston kehittäminen vaativat kuukausitasolla joitakin ylimääräisiä tunteja, vaikka toiminta olisi pienimuotoistakin.

Sopiva työvirta on hyvä tavoite, mutta lähestulkoon kaikessa yrittämisessä alalla kuin alalla on väistämättä ruuhkahuippuja ja hiljaisempia kausia.

Aseta rahallinen tavoite

Aseta rahallinen tavoite, jonka haluat kuukausi tai vuositasolla saavuttaa. Paljonko toivot lisätuloa yritystoiminnaltasi? Olisiko kiva tienata vaikka 500 euroa tai tonni kuussa ylimääräistä? Pidä mielessä, että pienenkään yrityksen kaikki laskutettava työ ei ole suoraa tuloa omaan lompakkoosi, vaan verottaja ja juoksevat kulut vievät osuutensa.

Tulovirta yritykseesi on liikevaihto, siitä tehtävät vähennykset ja verot ovat toimintasi kuluja ja vasta näiden kulujen jälkeen sinulla on se tulo, jonka voit nostaa verotettavana palkkana.

Palvelun myymisessä on etunsa, usein myyt lähes pelkästään omaa aikaasi ja selviät ilman varastoa ja tarvikekuluja, jotka tuotteita valmistavassa tai myyvässä yrityksessä vievät, varsinkin alussa, melkoisesti pääomaa.

Suhteuta yritystoimintaasi käytettävissä oleva aika haluamaasi lisätuloon. Jos voit käyttää vaikka 6 tuntia viikossa yritystoimintaa ja näistä 5 on tunteja, jotka voit veloittaa asiakkaalta ja tavoitteesi on ansaita kuussa 500 euroa ylimääräistä, tuntiveloituksesi on 25 euroa tunnilta, lisää tähän tarvikekulut, markkinointikulut ja verot.

Aseta hinta kohdilleen

Aseta hinta rohkeasti tasolle, jonka uskot tuovan riittävän määrän asiakkaita ja pitävän työsi kannattavana sinulle itsellesi. Et kuitenkaan voi osa-aikaisella toiminnalla palvella jokaista asiakasta, joten kannattaa palvella niitä, joilla on maksuhalua. Voit kuitenkin aina antaa tarjouksia ja tutustumishintoja perushinnastasi, jos aloitat riittävältä hintatasolta. Myös ensimmäisille asiakkaille voi olla hyvä tarjota hieman edullisempaa hintaa, jotta saat kokemusta ja suosittelijoita. Älä kuitenkaan tee jatkuvasta alennusten antamisesta tapaa, joka syö katettasi turhaan. Ongelmia syntyy siitä, että yritetään haalia kaikki mahdolliset työt, usein vielä hintaan mihin hyvänsä, jolloin lopputuloksena täysi kalenteri epäkiitollisia töitä, joiden korvaus ja palkinto koostuu kourien känsistä.

Mieti miten laskutat

Mieti myös heti toimintasi alussa miten tulet laskuttamaan asiakkaita. Vaihtoehtoina on erilaiset laskutuspalvelut, toiminimen perustaminen tai näiden välimuotona löytyy myös FREE! yrittäjyys. Voit lukea lisää täältä ja täältä.

Markkinoi itseäsi

Kaikilla uusilla yrityksillä kestää hetken, ennen kuin tulee ensimmäistäkään yhteydenottoa, saati sitten siihen hetkeen, että töitä tilataan säännöllisesti. Tämä kannattaa hyväksyä ja antaa yrityksen käynnistämiselle aikaa, eikä se tarkoita sitä, että sinussa tai yrityksessäsi olisi jotain pielessä. Keskimäärin oman asiakaskunnan löytyminen kestää noin 2 vuotta, vielä kauemmin, jos teet aivan uudenlaista tuotetta tai palvelua, jonka ”löytyminen” kestää aikansa.

Itseänsä markkinoimiseen kannattaa käyttää aikaa ja yksi hyvä tapa aloittaa on tehdä oma myynti-ilmoitus FREE! Talenttiin. Me hoidamme markkinointia puolestasi ja ostajaehdokkaat voivat helposti tutustua palveluihisi.

Tarkistuslista aloittavalle yrittäjälle

1. Mikä on yrittämisen tavoite?

Paljonko haluat ansaita, haluatko hankkia työkokemusta, ihan vain auttaa muita ihmisiä tai mitä tahansa. Kun tiedät, mitä haluat yrittäjyydeltä ja miksi sitä teet, niin on paljon helpompaa suunnitella myös itse toimintaa oikein.

2. Mikä on osaamisesi ja mitä haluat tehdä?

Yrittäjälle on lopulta elintärkeää oppia sanomaan myös ei, kun on selvää, mitä haluat tehdä, oppii tämänkin helposti. Nimittäin, jos kutsumuksesi on maalata veneitä, niin aivan varmasti joku tulee jossain välissä pyytämään peltikaton maalausta.

Kun tämä on selvä, on myös helpompi karsia rönsyt pois toiminnasta. Laskutus, kirjanpito yms. on yleensä järkevää ulkoistaa, koska aikasi on rajallista ja kirjanpidon virheet voivat tulla myöhemmin kalliiksi.

3. Paljonko olet valmis käyttämään sivutoimeen aikaa?

Muista myös lepo ja vapaa-aika, mieti jo silloin kun kalenteri on vielä tyhjä, paljonko jaksat ja pystyt päivässä tai viikossa tekemään töitä.

4. Ja entä hinta?

Määritä oikea hinta, jolla voit, ja olet valmis tekemään työn kunnolla ja motivoituneesti kaikissa tilanteissa. Söpön spanielin ulkoilutus aurinkoisena kesäpäivänä voi tuntua ihan kivalta vaikka ilmaiseksi, mutta hyvä on muistaa, että samalla korvauksella on pissatettava myös lonkeron värisenä marraskuun päivänä käytöshäiriöinen koirasusi.

Muista myös arvostaa omaa työtäsi, jos tarjoat vain kaupungin halvinta alehintaa, niin samalla halveksit sekä omaa tekemistäsi (= eihän tämä työni nyt minkään arvoista ole), että asiakastasi (= eihän hän kuitenkaan halua mistään hyvästä palvelusta maksaa).

Sitten alkaa tekeminen

Loppujen lopuksi työllistymisessä täytyy enää muistaa tehty suunnitelma; miksi – mitä – kuinka paljon –  ja noudattaa sitä.

Silloin pystyt tekemään työt kunnolla ja motivoituneesti, ja vaikka usein luullaan, että vain halpa hinta ratkaisee, niin todellisuudessa laadukkaalle ja kohtuullisesti hinnoitellulle työlle ja tuotteelle on aina runsaasti kysyntää.

Pidä positiivinen ote, jos lähtökohta on ongelmakeskeisyys, niin sekä kuvitteellisia, että todellisia vaikeuksia kyllä taatusti löytyy. Sivutoiminen yrittäminen ei ole kuitenkaan mikään miinakenttä, ja hyvää tukea ja apua on helpolla saatavissa, FREE! Talentin palvelusta.

Muistaa, että maailma on täynnä erinomaisia ja edullisia palveluja, joita ei kukaan osta, koska kukaan ei niistä tiedä. Vaatimattomuus saattaa kaunistaa, mutta se ei täytä tilauskalenteria. Muista siis mainostaa, ja kertoa rehellisesti hyvistä tuotteista ja laadukkaasta palvelusta, myös tässä on FREE! Talentilla toimiva peruspaketti tarjolla.

Rekisteröidy palveluun