Työllistä itsesi: 10 helppoa yritysideaa! - FREE! Talent

Suomessa on paljon tekemätöntä työtä, joihin voit päästä käsiksi samalla työllistäen itsesi. Taidoistasi riippuen voit esimerkiksi tarjota juhlien suunnittelua, korjauspalveluita, lastenhoitopalveluita tai vaikka urheiluvalmennusta. Jotta voit alkaa tienaamaan taidoillasi, sinun täytyy kuitenkin tuoda osaamisesi asiakkaiden tietoisuuteen, kartuttaa kokemusta ja kasvattaa luottamusta. FREE! Talent auttaa sinua näiden saavuttamisessa.

Itsensä työllistäminen pienillä aloituskuluilla

Usein itsensä työllistämiseen liittyy jonkin verran aloituskuluja, koska työn suorittamiseen saatat tarvita työkaluja tai materiaaleja. Mikäli aloituskustannukset ovat suuret, kannattaa perustaa yritys, jotta saat nämä kulut verovähennykseen. Monissa tapauksissa voi kuitenkin aloittaa toiminnan hyvin pienillä aloituskustannuksilla, jolloin voit päästä alkuun käyttämällä laskutuspalveluita asiakkaiden laskuttamiseen. Lisää laskutuspalveluista ja toiminimen perustamisesta voit lukea täältä.

Tässä artikkelissa esitellään muutamia ideoita, jonka avulla pääset työllistämään itsesi hyvin pienillä tai olemattomilla aloituskustannuksilla. Jos jokin näistä itsensä työllistämisen keinoista kiinnostaa sinua, selvitä mikä niiden vaadittava taitotaso on ja mikä on markkinoiden keskimääräinen hinta. Sen jälkeen selvitä kuka on potentiaalinen asiakkaasi ja hanki ensimmäiset asiakkaasi keinolla millä hyvänsä. Kannattaa aloittaa lähipiiristä. Kun palvelet ensimmäisiä asiakkaitasi hyvin, saat positiivista palautetta, jolloin jatkossa asiakkaiden on helpompi luottaa osaamiseesi.

Huonekalujen kuljettaja

Monet huonekalufirmat pyytävät melko korkeaa hintaa siitä, että ostetut huonekalut toimitetaan kotiin, joten asiakkaat usein päätyvät hoitamaan kuljetuksen itse. Jos sinulta löytyy auto, voit tarjoutua toimittamaan ostetut huonekalut asiakkaille. Etenkin jos onnistut yhdistämään parin asiakkaan tilaukset samalle reissulle, vaivanpalkka voi olla erittäin kiitettävä.

Huonekalujen kokoaja

Monille asiakkaille huonekalujen kokoaminen on pakollinen paha. Mikäli olet näppärä käsistäsi, voit tarjoutua kokoamaan huonekaluja asiakkaiden puolesta. Aluksi tuntitaksa ei ehkä päätä huimaa, mutta kokemuksen myötä vauhti nopeutuu huomattavasti, jolloin myös tuntipalkka paranee. Tästäkin voi tehdä erittäin kannattavaa likketoimintaa.

Huonekalujen kunnostaja

Huonekalut vaativat myös huoltoa. Esimerkiksi nahkasohviin täytyy säännöllisin väliajoin laittaa hoitoaineita ja puupintoja täytyy lakata. Monilla asiakkailla nämä jäävät tekemättä, koska heillä ei välttämättä ole tarvittavia aineita, eikä homma tunnu mieluisalta. Tarjoamalla huonekalujen hoitopalveluita, asiakkaan huonekalut säilyvät paremmin ja sinä voit työllistää itsesi. Keikan jälkeen voit tarjoutua hoitamaan asiakkaan huonekalut jatkossakin.

Autonrenkaiden vaihtaja

Auton renkaat on vaihdettava kahdesti vuodessa ja monet olisi varmasti iloisia, jos joku tulisi heille kotiin vaihtamaan renkaat heidän puolestaan. Oikeilla työkaluilla renkaiden vaihtoon menee vain n. 15-20 minuuttia ja voit samalla sopia asiakkaan kanssa seuraavan renkaanvaihdon puolenvuoden päähän.

Kodin yleismies

Monet kodinremontteihin liittyvät työt eivät vaadi erityisosaamista. Esimerkiksi laminaatin tai listojen asentaminen on melko helppoa hommaa, jos sen on tehnyt kerran tai pari. Ikääntyneet voivat myös tarvita osaajaa vaihtamaan kattolamppuja tai hiomaan huonekaluja. Näitä töitä tekemällä on helppo tienata taskurahaa ja kun maine kasvaa, keikkojen määrä voi olla isokin. Näitä palveluita tarjotessasi mieti miten voisit hinnoitella tuotteet niin, että asiakas tietää jo heti ostaessaan mitä palvelu tulee maksamaan.

Ikkunoiden pesijä

Ikkunat pestään yleensä kerran tai vaihtoehtoisesti kahdesti, keväällä ja syksyllä. Läheskään kaikki eivät nauti tästä hommasta ja mielellään palkkaisivat jonkun urakkaan. Samalla voit tarjoutua pyyhkimään pölyt sälekaihtimista. Hankkimalla sopivat työkalut, homma sujuu vaivattomasti eikä vie kovin paljoa aikaa. Asiakas tulee iloiseksi siitä, että näkee ulos ja sinä siitä, että saat rahaa taskuun. Tarjoudu rohkeasti tulemaan uudestaan puolen vuoden päästä.

Polkupyörän korjaaja

Suomessa on jonkin verran pyöräkorjaamoita. Ongelmana on kuitenkin se, että esimerkiksi renkaan puhjetessa pyörä pitäisi taluttaa korjaamoon tai maksaa korjaamolle pyörän kuljetuksesta. Tarjoudu korjaamaan asiakkaan pyörä hänen kotonaan. Yleisimmät korjaukset voi hoitaa asiakkaan pihalla vaikka hän ei olisi edes kotona. Asiakas on kiitollinen, kun helpotat hänen arkea.

Juhlasuunnittelija

Häät, ylioppilasjuhlat ja vuosijuhlat ovat mukavia hetkiä, mutta niiden suunnittelu on monesti stressaavaa. Lievitä asiakkaan stressiä tarjoamalla tapahtuman suunnittelu- ja järjestelypalveluita. Tämä tehtävä vaatii, että olet luonteeltasi järjestelmällinen ja suunnitelmallinen.

Lisäksi kokemus on tärkeä, sillä monia juhlien suunnitteluun liittyviä asioita oppii vain tekemällä eikä Suomessa juhlasuunnittelijaksi ainakaan toistaiseksi löydy kouluttautumismahdollisuuksia muutamia yksittäisiä intensiivikursseja lukuunottamatta. Jos aikaisempaa kokemusta ei juurikaan ole, tarjoudu ottamaan vastuu pienestä osa-alueesta, kuten koristelusta, muusikkojen etsimisestä tai tarjoilusta sen mukaan missä sinulta löytyy jo osaamista. Kokemuksen myötä voit alkaa ottaa suurempaa vastuuta. Muista kuitenkin aina, että tapahtumien suunnittelu on asiakaspalvelua. Kuuntele siis asiakkaasi toiveita tarkasti ja tee kaikkesi toteuttaaksesi onnistuneet juhlat. Muista kuitenkin sopia roolistasi ja työajastasi hyvissä ajoin etukäteen, jotta olette asiakkaan kanssa yhteisymmärryksessä siitä, mitä sinulta toivotaan ja vaaditaan.

Apukäsi tai lapsenvahti

Vanhukset voivat olla yksinäisiä ja kaivata juttuseuraa. Lisäksi monet arjen askareet voivat tuntua haastavilta. Myös nuorten lasten vanhemmat saattavat kaivata lapselleen hieman lastaan vanhempaa henkilöä roolimalliksi tai ylimääräisiä apukäsiä arjen helpottamiseksi. Jos tykkäät kuunnella vanhusten muistoja, auttaa arkisissa hommissa tai toimia roolimallina nuorelle, tarjoa aikaasi heille.

Tuttavapiirille on hyvä ja oikein tehdä tätä ilman korvaustakin, mutta välillä vanhukset ja lasten vanhemmat kaipaavat syystä tai toisesta tehtävään jonkun heidän lähipiirin ulkopuolelta. Joskus pelkkä kaupassa käynti ja nopea lattioiden imuroiminen voi olla kultaakin kalliimpi apu sille, jonka selkä on tällä viikolla tavallista kipeämpi tai viimeyön unet ovat jääneet aivan liian vähälle ja lasten lelut valloittavat kodin lattioita. Et siis välttämättä tarvitse siivoojan ammattitaitoa tai lastenhoidollista osaamista, mikäli tarjoat apua tavallisiin arjen toimintoihin. Ikääntynyt voi saada samalla juttuseuraa, kun autat häntä valmistamaan viikon ateriat valmiiksi pakastimeen tai pienten lasten vanhemmat hetken hengähdystauon omalla kotisohvalla samalla, kun leikit ja vaikkapa siivoat lastenhuoneen yhdessä perheen lasten kanssa.

Kodin järjestelijä

Onko kotisi hyvässä järjestyksessä, muovipusseille olet ehkä kehitellyt sopivan säilytystavan, tärkeät paperisi olet arkistoinut välilehdillä merkittyihin kansioihin, kattilan kannet löytyvät omasta telineestään ja keittiön roskatkin lajittelet sujuvasti moniosaiseen kierrätysjärjestelmääsi? Ehkä olet järjestelmällisempi kuin ystäväsi ja rakastat kehitellä yhä toimivampia ratkaisuja kodin esineiden ja tavaroiden säilyttämiseen. Miksi et tarjoaisi myös muille samanlaista mahdollisuutta nauttia hyvästä järjestyksestä? Kehittele siis selkeä palvelupaketti, tarjoa apua kodin järjestelyyn ja tienaa luontaisella osaamisellasi! Samalla kun kehittelet asiakkaallesi hyvän kierrätys-järjestelmän keittiön roskiskaappiin voit tarjoutua myös kuuraamaan roskiskaapin huolella, ehkä puhdistaa muutkin keittiön kaapit ja pyyhkiä niiden ovet ja kahvat sormenjäljistä. Vain taivas on rajana mitä kaikkea voit tarjota samalla kerralla. Tärkeintä on koostaa palveluista selkeitä paketteja, jotka olet valmiiksi hinnoitellut, jotta asiakas tietää mitä on ostamassa. Tarvittaessa voit myöhemmin räätälöidä paketteja asiakkaan toiveiden mukaan juuri hänelle sopivaksi.

Yhteenveto

FREE! Talentin kautta on mahdollista tarjota nyt sellaistakin työtä, jota kukaan muu ei tarjoa, mutta jolle on riittävästi kysyntää taskurahan tienaamiseen. Selvitä mitä nämä työt ovat kyselemällä ihmisiltä mitkä työt ovat sellaisia, joista he ei nauti tai joita eivät osaa ja selvitä kuinka paljon he olisivat valmiita maksamaan siitä, että joku muu tekisin ne heidän puolesta. On hyvin todennäköistä, että moni muukin kokee samat asiat ongelmallisiksi. Hanki osaamista, jotta voit ratkoa näitä ongelmia ja mainosta osaamistasi FREE! Talentissa. Surffaillessa talentissa asiakkaat voivat löytää tarjontasi ja tilata sinulta mitä yllättävimpiä palveluita.

Rekisteröidy palveluun